logo_longlogologo_longlogo_long
  • Strona główna
  • O firmie
  • Oferta
    • Służba zdrowia
    • Żywienie uczniów
    • Restauracje pracownicze
    • Doradztwo
  • Ciekawostki
  • Kontakt
✕
Dystrybucja posilków w szpitalach – tace czy termosy?
6 października 2020

Posiłki dowożone, czy produkowane na miejscu?

Jakość posiłku przygotowanego na miejscu i bezpośrednio potem wydanego konsumentowi, bez konieczności przetrzymywania go przez dłuższy czas w warunkach wysokiej temperaturze zawsze będzie oceniana wyżej, aniżeli formuła dostarczenia tegoż posiłku w systemie cateringowym.

1. Jakość posiłku przygotowanego na miejscu i bezpośrednio potem wydanego konsumentowi, bez konieczności przetrzymywania go przez dłuższy czas w warunkach wysokiej temperaturze zawsze będzie oceniana wyżej, aniżeli formuła dostarczenia tegoż posiłku w systemie cateringowym.

  • Posiłek przygotowany i bezpośrednio potem wydany konsumentowi (na zasadzie : prosto z patelni) nie tylko jest  smaczniejszy, ale oddziałuje na konsumenta całym zestawem bodźców pozytywnych :
  • smak – wyraźny, czysty, łatwy do rozróżnienia, bez wpływu czynnika czasu
  • zapach – czysty i wyraźny, bez elementu tzw. mieszania się zapachów, charakterystycznego dla posiłków przez dłuższy czas przechowywanych pod przykryciem (szczególnie istotne przy II daniu obiadowym)
  • konsystencja – właściwa, nadana przez kucharza
  • wygląd zewnętrzny – atrakcyjny, zaplanowany przez kucharza
  • Technologia pozwalająca na uzyskanie wysokiej oceny organoleptycznej posiłku
  • Technologia wymagająca posiadania na miejscu w pełni wyposażonej kuchni wraz z zapleczem, spełniających łącznie wszelkie prawem stawiane wymagania
  • Przy produkcji posiłków ze świeżych surowców nieodzowne jest posiadanie pełnego zaplecza magazynowego
  • Kuchnia musi być wyposażona w profesjonalny sprzęt gastronomiczny
  • Jeśli chodzi o organizację pracy – technologia produkcji posiłków na miejscu wymaga zatrudnienia pełnego zespołu obsługującego, czyli takiej ilości osób, która wystarczy do przygotowania posiłków oraz ich wydania.

Catering to dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy brak jest infrastruktury pozwalającej na pełną produkcję posiłków na miejscu

  • Posiłek przygotowany jest w dostosowanej do tego celu kuchni centralnej, po czym dowożony jest w  pojemnikach izotermicznych do miejsca jego wydania konsumentowi końcowemu.
  • Posiłki dostępne w systemie cateringowym często, acz niesłusznie uznawane są za niezdrowe. Zdarza się nawet, że błędnie określa się je jako dania „fast food”. A jest to nieprawda – gdyż jakość posiłków dowożonych w zakresie zdrowotnym w niczym nie ustępuje posiłkom produkowanym na miejscu.
  • Technologia dowozu posiłków przygotowywanych w innym miejscu narzuca pewne ograniczenia w zakresie doboru menu, gdyż nie wszystkie potrawy dobrze znoszą transport i dłuższy czas przetrzymywania w środowisku wysokiej temperatury. Takim przykładem może być sałata, która w zamkniętym termosie tracić swoje walory smakowe i estetyczne
  • W wypadku niektórych dań mogą pojawić się nieco obniżone walory smakowe; konsystencja i wygląd zewnętrzny również mogą nieco różnić się w stosunku do dań serwowanych bezpośrednio z kuchni.
  • Należy zwrócić szczególną uwagę na podstawy punkt krytyczny: utrzymanie właściwej temperatury posiłku.
  • Istotną rzeczą jest również, by ograniczyć przewożenie razem w tym samym zamkniętym termosie posiłków gorących i zimnych. Niestety multiplikuje to ilość termosów użytych do wykonania zadania.
  • Ocena organoleptyczna posiłku jest pozytywna.
  • Technologia nie wymagająca posiadania na miejscu pełnego zaplecza kuchennego, stawiająca jednak mimo wszystko pewne wymagania infrastrukturalne :
  • stworzenie strefy / systemu wydawania posiłków
  • funkcja zmywalni naczyń ( lub zastosowanie naczyń jednorazowego użytku)
  • przechowywanie i odbiór odpadów
  • posiadanie specjalistycznego transportu dostosowanego do przewozu posiłków
  • Jeśli chodzi o organizację pracy – catering, jako technologia pozwala na  zminimalizowanie obsady w miejscu wydawania posiłków
  • Stworzenie rozbudowanego systemu dostaw posiłków w technologii cateringowej pozwala przy wystąpieniu efektu skali na znaczące obniżenie ceny jednostkowej za posiłek.
Udostępnij

Zobacz też:

6 października 2020

Dystrybucja posilków w szpitalach – tace czy termosy?


Czytaj więcej

Dlaczego My?

  • wieloletnie doświadczenie
  • pełne zaplecze techniczne
  • wsparcie logistyki
  • profesjonalna obsługa
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020

Informacje

  • Strona główna
  • O firmie
  • Ciekawostki
  • Kontakt

Nasza oferta

  • Służba zdrowia
  • Żywienie uczniów
  • Restauracje pracownicze
  • O firmie

Kontakt

Rebus Sp. z o.o.
ul. Lipowa 36D
05-123 Chotomów

+48 508 479 883
+48 518 584 451
rebus@rebus.net.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Rebus Sp. z o.o. | Polityka prywatności | realizacja: 3wstudio.pl

      Na naszych stronach używamy technologii, takich jak pliki cookie w celu zapewnienia odwiedzającym najwyższego poziomu usług.
      Więcej dowiesz się w ustawieniach cookies.

      Rebus
      Wspierane przez  Zgodności ciasteczek z RODO
      Pliki cookies

      Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

      Możesz ustawić swoje preferencje co do cookies w zakładkach po lewej stronie.

      Cookies systemowe

      Cookies systemowe muszą być włączone w sposób ciągły, aby strona www funkcjonowała prawidłowo oraz abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje.

      Jeśli wyłączysz te ciasteczka, nie będziemy mogli zapisać Twoich preferencji. Wtedy za każdym razem, gdy ponownie odwiedzisz naszą stronę będziemy Cię prosić o potwierdzenie ciasteczek ponownie.

      Polityka prywatności

      Więcej informacji w naszej Polityce prywatności.